Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Κοινωνικές διακρίσεις και στα video games!


Ο Dr Dmitri Williams, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο University of Southern California, διεξήγαγε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα σχετικά με τους ήρωες που εμφανίζονται στα videogames. Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι υπάρχουν μεγάλες κατηγορίες του πληθυσμού που υποαντιπροσωπεύονται όσον αφορά την επιλογή των βασικών ηρώων στα παιχνίδια, κάτι που σημαίνει ότι οι πολλοί developers λειτουργούν με βάση τα κυρίαρχα κοινωνικά στερεότυπα.

Ειδικότερα, ο Dr Williams ανακάλυψε ότι μόλις το 10% των βασικών ηρώων στα games είναι γυναίκες, ενώ δεν κατάφερε να εντοπίσει κανέναν Λατινοαμερικανό ως κεντρικό ήρωα ενός παιχνιδιού. Με δεδομένο ότι οι γυναίκες αποτελούν πλέον το 40% περίπου των gamers και οι ισπανόφωνοι παίζουν πιο συχνά games σε σχέση με άλλες ομάδες, ο καθηγητής εκτιμά ότι η υποαντιπροσώπευσή τους στα παιχνίδια λειτουργεί αρνητικά στην απήχηση των games. Με άλλα λόγια, θεωρεί ότι οι επιλογές των ηρώων είναι σε πολλές περιπτώσεις λανθασμένες και κατά συνέπεια τα παιχνίδια δε γίνονται τελικά όσο δημοφιλή θα μπορούσαν να γίνουν.

Όσον αφορά τους Αφροαμερικανούς ήρωες, η εμφάνισή τους στα games είναι αντίστοιχη με το ποσοστό τους στο γενικό πληθυσμό, ωστόσο εμφανίζονται κυρίως σε τίτλους που ενισχύουν τα υπάρχοντα στερεότυπα, όπως τα sports games ή τα παιχνίδια με βία του δρόμου.

Ο Dr Williams καταλήγει συμβουλεύοντας τους developers να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην επιλογή των ηρώων τους, δίνοντας "ίσες ευκαιρίες" σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες.

Πηγή: TG Daily
 http://e-pcmag.gr/node/60065

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου